Rețetă tradițională de zacuscă de vinete

Orice gospodină are în cămară, cel puțin, un borcan cu zacuscă. Iată o rețetă tradițională de zacuscă delicioasă, care te va face să te lingi pe degete.

Ingrediente pentru aproximativ 20 de borcane:

• -vinete 6 kg
• -ceapă 3 kg
• -ardei capia roșii, gogoșari sau ardei gras roșu - 3 kg
• -roșii bine coapte 3 kg
• -ulei de floarea soarelui 500 ml
• -1-2 morcovi
• -2-3 frunze dafin
• -sare
• -2-3 caței usturoi
• -piper măcinat, ardei iute
zacusca
Mod de preparare:

Vinetele se coc pe flacără mare, se curăță și se lasă la scurs într-o sită, cel putin 3 ore. Ardeii spălați, curățați de semințe, tăiați fâșii pot fi dați, cruzi prin robot sau mașina de tocat.

Ceapa, curățată și spălată, se trece prin robot sau mașina de tocat și se pune pe foc împreună cu uleiul, amestecându-se cât mai des.

Morcovul și ardeiul se toacă la fel și se adaugă la ceapă. Se amestecă mereu, să nu se lipească, până scade lichidul, apoi se mai adaugă apă fierbinte, câte puțin, pentru ca legumele să fie înăbușite, nu prăjite.

Atunci când legumele sunt bine pătrunse, se adaugă roșiile făcute suc și se lasă la fiert, amestecând mereu, sa nu se lipească.

Acum, se adaugă vinetele tocate, frunzele de dafin, o lingură de sare de bucătărie, ardei iute și piper proaspăt macinat, după gust.

Spre sfârșit se adaugă usturoiul pisat. Se lasă la răcit, apoi se pune în borcane și se sterilizează la bain-marie, o oră din momentul în care a dat în clocot.

Se lasă până a doua zi în apa în care au fiert borcanele sau se pun paturi și nu se umblă la ele câteva zile.

zacusca

Pentru a prepara o zacuscă perfectă ai nevoie de o oală de calitate care să nu lipească.

Alege oala super premium Edenberg de 10 L, cu strat antiaderent de ceramică marmorată! Vezi produsul aici.