Tarta cu prune – un desert nemaipomenit!

Tarta cu prune este un desert deosebit, fin și elegant. Aluatul fraged în combinație cu aroma prunelor creează un gust divin, pe care trebuie să-l încercați
Desigur, pentru tartă puteți folosi și alte fructe, în funcție de sezon.

Ingrediente:

pentru aluat:

150 gr unt  

150 gr zahăr pudră

 350 gr făină

 9 linguri apă  

1 ou

Vanilie după gust

pentru umplutură:

1 kg prune fără sâmburi

7 linguri zahăr

4 linguri amidon

1/2 linguriță esență migdale (în funcție de gust) 

pentru uns:

1 gălbenuș

2 linguri lapte

 Cum se face aluatul fraged

  1. Punem făina într-un bol (nu este obligatoriu să cernem făina).
  2. Adăugăm untul rece, tăiat cuburi;
  3. Adăugăm zaharul și vanilia.
  4. Mixăm totul la viteză mică, nu foarte mult, până obținem firimituri.
  5. Punem oul și apa rece. Mixăm până se încorporează ingredientele. Aluatul fraged nu trebuie mixat sau frământat mult. Daca este nevoie și nu se leagă aluatul , mai adăugăm o linguriță de apă rece.
  6. Învelim aluatul în folie alimentară sau îl punem în pungă de plastic, lăsându-l în frigider pentru maxim jumătate de oră. Acest pas este necesar pentru ca aluatul sa devină maleabil (in acest timp ne putem ocupa de fructe).

tarta cu prune

Cum se face umplutura

  1. Spălăm prunele, scoatem sâmburii și le punem la fiert într-o oală care nu lipește, împreună cu zahărul și amidonul. Recomandăm oalele din aluminiu preset de la Edenberg, deoarece au strat de ceramică și nu lipesc. Vezi produsele aici.
  2. Le lăsăm să fiarbă la foc mic, amestecând continuu până când începe să se îngroașe amidonul și compoziția devine ca o budincă. Dăm deoparte, adăugăm esența de migdale și omogenizăm.
  3. Scoatem pe masa de lucru aluatul din frigider și îl împărțim în două bucăți: una mai mare și alta mai mică pentru ornat. Bucata mai mică o lăsăm să se „odihnească” în frigider.
  4. Preîncălzim cuptorul la 200C.
  5. Întindem ușor aluatul cu sucitorul până obținem o foaie de aproximativ 45 cm.
  6. Punem aluatul în tavă, astfel încât să acopere și pereții (aproximativ 8 cm). Compoziția este suficientă pentru o tavă de 30 cm diametru. Tăiem surplusul de aluat și turnăm umplutura peste aluat.
  7. Din aluatul rămas întindem o foaie. Tăiem fâșii de aluat din care facem un grilaj pe care îl montăm desupra tartei. Le ungem cu gălbenușul bătut cu lapte. Decupăm frunzulițe cu ajutorul unei forme și cu un cuțit facem striațiile. Le așezăm pe laterale.
  8. Ungem și frunzulițele cu gălbenuș.
  9. O lăsăm la foc mediu până se rumenește frumos (in cazul unui cuptor electric îl puteți seta la temperatura de 160-165 grade).

tarta cu prune

Zatta vă urează poftă bună alături de cei dragi!